Medvind för hovslagarskolan

Hovslagarskolan i Skara har fått arbeta i motvind under flera år och fått allt mindre pengar. Men samtidigt som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, nu fått besparingskrav så vänder det för hovslagarskolan som inför nästa år får extrapengar. Anledningen är ett skriande behov av hovslagare.
Hovslagarskolan får 1,6 miljoner kronor extra och det är en fördubbling av anslagen. -Det känns ganska konstigt att få såhär mycket pengar när allt annat inom SLU måste dra ner, säger Göran Åkerström som är föreståndare på skolan. Hovslagarskolan är en del av instutitionen för husdjurens miljö och hälsa vid SLU. Just nu pågår diskussionerna om vilka delar av SLU:s verksamhet som ska stryka på foten efter att en felberäkning av de anställdas pensionsavgifter gjort att universitetet måste betala tillbaka 43 mijoner av sin budget till staten. Under flera år har hovslagarskolan haft ett tufft ekonomiskt läge. Skolan har också överskridit sin budget flera gånger. Nu tar den nya tag och kommer att använda pengarna till att utveckla utbildningen så att skolan kan kan ta emot 35 elever om året. Hovslagarskolan i Skara är den största i sitt slag i landet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".