Socialchef Eva Ulfenborg säger att hon aldrig tidigare varit med om något liknande. Foto: Marie Schnell-Forkman/SR Skaraborg.

Tio barn omhändertagna i Tibro

Ovanligt många barn och ungdomar i Tibro kommun har blivit omhändertagna den senaste tiden.

Totalt har tio barn omhändertagits och placerats enbart under våren och sommaren. Tibros socialchef Eva Ulfenborg säger att den här situationen var man inte alls förberedd på:

– Nej, det kom successivt under april månad. Då fick vi en anhopning av anmälningar, vi fick till och med ta in bemanningspersonal för att klara av det rent praktiska.

Under våren och sommaren har tio barn och ungdomar i olika åldrar omhändertagits i Tibro. Det är betydligt fler än vanligt, då det brukar röra sig om några få personer per år. Eva Ulfenborg säger att hon aldrig tidigare varit med om något liknande:

– Det är den största ökning jag varit med om. Det finns flera orsaker, bland annat lågkonjunkturen. Ekonomisk utsatthet sätter press på familjerna.

Ekonomisk fråga 

När så många som tio barn måste omhändertas och placeras på andra ställen än i hemmet blir det också en ekonomisk fråga. De senaste månadernas placeringar kostar Tibro kommun över sex miljoner kronor - bara i år.

 Eva Ulfenborg säger att det här kommer att bli kännbart för en liten kommun som Tibro, med 10600 invånare:

– Det påverkar kommunen kraftigt, med risk för besparingar på andra ställen som en tänkbar risk på sikt.

Marie Schnell-Forkman

marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".