Elitstyrka från K3 till krigszon

En militär styrka som specialutbildats vid K3 i Karlsborg kom idag ett steg närmare att skickas till Afghanistan. Medelåldern: 30 år. Dess storlek: hemlig. Beväpning: hemlig. Vilka som ingår: hemligt.
Styrkan heter SSG, vilket står för särskilda skyddsgruppen och den är Sveriges absoluta militära elitstyrka. Idag tränas de ju alltså vid K3 i Karlsborg men inom kort kan delar av den komma att skickas till Afghanistan för att skydda den internationella fredsstyrka som sätts samman. Då blir deras uppdrag att syssla med underrättelsetjänst så att rätt styrkor med rätt utrustning kan sättas in på rätt platser i Afghanistan. Idag på förmidagen sa regeringen ja till att skicka SSG styrkan till Afghanistan. Men det är fler som måste säga ja innan styrkan kan åka. Dels måste FN och britterna, som leder den internationella freddstyrkan godkänna svenskarna och så ska också ledare i Afghanistan säga sitt. Och när allt detta skett så kommer kan de åka med kort varsel. - Vi är beredda att gå med en mindre patrull i slutet av december och huvuddelen i mitten av januari, säger Johan Kil, generallöjtnant och chef för SSG-styrkan. Exakt hur stor denhär styrkan är är hemligt, liksom vilka som ingår i styrkan. Den består dock bara av officerare och reservofficerare, något som gör att den kan komma iväg snabbare. Svenskarna har på allvar tränats sedan förra årets försvarsbeslut om specialförband. Men grunderna till styrkan har funnits sedan i början på 90-talet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".