Övergivna bilvrak har blivit en vanligare syn utmed vägarna. Foto: Jens Prytz / SR Skaraborg

Dumpade bilvrak en trafikfara

Det har blivit allt vanligare med att bilvrak lämnas utmed våra vägar och blir liggande övergivna vid vägkanterna. Bara i Skövde och Skaratrakten ligger det åtta vrak som väntar på att bli bortforslade. Att det tar lång tid innan vraken bärgas är både dåligt för miljön och en trafikfara.

I flera veckor har det legat ett bilvrak utanför Anders Jonssons hus i Götlunda vid Tidan.

– Det är ledsamt att det ser ut så här, det är ett rent miljöbrott att bilen har stått här i en och en halv månad, säger han.

Utmed väg 200 mellan Skövde och Töreboda, vid en busshållplats i Götlunda står den. En rödaktig Saab som lämnats vind för våg utan att någon vill ta ansvar för den.

Den har rullats halvägs in i ett buskage och vandaliserats. Motorhuven är uppbruten och rutorna har slagits in. Att den har stått där ett tag skvallrar spidelnäten vid huven om.

Bilvraket i Götlunda är inte det enda som dumpats utmed de skaraborgska vägarna på senare tid och som nu ligger övergivna.
Bara i Skövde och Skara området ligger det för tillfället åtta bilar och det här är en säkerhetsrisk menar Anders Jonsson.

– Det är ju sönderslagna rutor vilket är farligt för småbarn. Det måste gå att spåra bilen och få bort den. Det här är ju förfärligt.

Krångel i regelverket
Lars Svensson är sektionschef på Vägverket som ansvar för att bilvrak forslas bort.
Men det finns ett krångligt regelverk kring hur vraken ska tas omhand samtidigt som det inte alltid högprioriteras från Vägverkets sida att köra bort skrothögarna. Men Lars Svensson erkänner att en och en halv månad är en för lång tid att låta ett bilvrak ligga.

– Vi har en ambition som är högre än så, men vi har handläggningstider som drar ut på tiden, säger han.

Anders Jonsson tror däremot att bilen blir kvar länge.

– Den ligger nog kvar till någon här i Götlunda flyttar på den.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista