Eleverna Anna Eklund och Martin Nielsen på Kanalskolan i Töreboda väntar på kronprinsessan. Foto: Christopher Johansson SR Skaraborg.
TÖREBODA

Kastrullerna puttrar för Victoria

På fredagsförmiddagen föreberedde Kanalskolans elever i Töreboda lunch till kronprinsessan Victoria vid hennes besök i samband med 100-årsjubiléet. I köket rådde full aktivitet...

Patrik Helgesson, som är kökslärare på skolan, säger att han känner sig trygg inför den stora uppgiften att laga en trerätters som ska avnjutas av självaste kronprinsessan.

– Vi har förberett hela veckan och gått igenom menyn ett antal gånger. Vi har pratat mycket om smaker och uppläggning, så att vi ska ha en uppfattning exakt vad som ska ske när Victoria kommer.

Lunchens tre rätter måste serveras och ätas på relativt kort tid, kronprinsessan har bara 45 minuter på sig innen det är dags att fortsätta med programmet i Töreboda.

– Victoria kommer att få äta ganska fort i dag, säger Patrik Helgesson.

Fredagens meny består av vildsvinsterrin med primörsallad och kikärtscreme till förrätt. Därefter en varmrätt med lamm på två sätt med dillsky och potatisgnocchi. Till slut dessertostar från bland annat Almnäs bruk, ädelostglass och honungskokt, grillat päron med rödvins- och fikonsirap.

Både kocken Filip Ljunqvist och Anna Eklund från serveringsavdelningen ser fram emot dagens lunchservering.

– Det är ju en stor grej att få laga mat till kronprinsessan. Jag ser verkligen fram emot det, det blir en rolig dag - jobbigt men samtidigt kul!, säger Filip Ljunqvist.

Än så länge kan Anna Eklund hantera nervositeten inför serveringsuppdraget, säger hon. Det är viktig att allt går enligt planen.

– Det är väl att sätta allting rätt och hinna med.

Christopher Johansson
christopher.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".