1 av 2
Polisen Jan Svensson hjälper folk att få tillbaka sina motorcyklar. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
2 av 2
Niklas Åkerlind pekar ut vilka motocrossdelar bland stöldgodset som tillhör honom. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
SKÖVDE

Motorcykel-pussel hos polisen

För en dryg vecka sedan hittade polisen 19 stulna motorcyklar vid en husrannsakan i Varnhem. Två män från Litauen sitter häktade misstänkta för stölderna, och i helgen som gick inledde polisen arbetet med att identifiera vilka cyklar som tillhör vem.

Niklas Åkerlind från Igelstorp, som blivit bestulen på fyra motorcyklar, blev förvånad när polisen ringde upp och bad honom att komma till polishuset i Skövde för att titta om hans fordon fanns bland dem som hittats.

– Man blir glad, men samtidigt ledsen att det finns folk som inte respekterar andras grejer. Man har motorcyklarna inlåsta i garaget och hänglås på... ändå går de in och stjäl. Då blir man besviken, men samtidigt blir man glad när man får tillbaka dem.

Bröt sig in när familjen sov
En onsdagsnatt för snart en månad hade familjen Åkerlind påhälsning av motorcykeltjuvarna. Familjen låg och sov när tjuvarna bröt sig in i garaget och stal Niklas Åkerlind och hans söners motocross- och endurocyklar.

– Den ena var alldeles splitterny och värd rätt mycket pengar. De andra är några år gamla, men framför allt är det jobbigt när barnen inte kan utöva sin idrott.

"Svårt att sova"
Inbrottsstölden påverkade familjen, berättar Niklas Åkerlind.

– Man hade svårt att sova ett par nätter efteråt. Man visste inte vad som hade hänt och det var lite jobbigt.

När motorcyklarna hittades i förra veckan var de redan isärplockade och paketerade i plastpåsar, redo att transporteras i väg. Polisen har nu packat upp alla fordonsdelarna och försökt att lista ut vad som tillhör vem.

Chans att återfå cyklarna
I garaget på polishuset i Skövde ligger alla motocrossdelarna på golvet redo för att i helgen och i nästa vecka visas upp för dem som blivit bestulna. Då erbjuds de att komma och berätta vad de saknar och sedan försöka identifiera sina prylar.

Niklas Åkerlind och hans söner är nöjda så här långt i detektivarbetet för att få sina cyklar hela igen.

– Vi har hittat allt. Alla motorcyklar finns här, och alla delar finns här. Ett framljus saknas, men det är inte hela världen.

"Känns värt att jobba en lördag"
Polisen Jan Svensson är glad över att många nu ser ut att kunna få tillbaka sina stulna ägodelar.

– Det är underbart! Då kan jag jobba en lördag fast jag egentligen inte jobbar. Det känns värt att vara hemifrån, det är jättekul.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".