1 av 2
Helene Staaf förundras över hur någon kan skada ett försvarslöst djur. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
2 av 2
Moltas har blivit blind efter att ha blivit beskjuten. Foto: Stina Bank/SR Skaraborg.
Lidköping

"Mina katter förgiftas"

På bara ett halvår har två av hennes katter dött efter att ha blivit förgiftade och ytterligare en katt har blivit blind sedan någon skjutit honom med luftgevär. Nu har Helene Staaf i Lidköping tröttnat. Hon utfäster en belöning på 10 000 kronor till den som har upplysningar som kan fälla den hon kallar för "djurplågaren".

För två år sedan flyttade Helene Staaf till Furuhäll i Lidköping. Hon trodde att området, med nästintill obefintlig trafik och mycket skog, skulle bli ett paradis för familjens fyra katter.

Men så i februari i år kom en av katterna hem förgiftad. Han kräktes och efter några dagar på djursjukhus somnade han in, njurarna hade då slutat fungera.

– Då trodde jag ju att det var en tragisk olyckshändelse, att han hade fått i sig giftet av misstag. Jag letade runt överallt men det fanns inga spår någonstans.

Blev skjuten med luftgevär
Kort därefter blev Helenes andra katt, Moltas, skjuten.

– Jag blev helt chockad, att någon kunde göra så här mot ett försvarslöst djur.

Ännu en katt förgiftad
Moltas överlevde luftgevärsskotten men blev blind på ena ögat. Samtidigt började Helene ana att händelsen kunde ha ett samband med vad som hänt den andra katten. Så i augusti hände det igen. Ännu en av hennes katter blev förgiftad och dog.

– Två förgiftade katter och en skjuten, på bara några månader, kan inte vara en tillfällighet. Jag är säker på att någon medvetet har skadat mina katter, säger Helene Staaf.

Belöning på 10 000
Nu har Helene tröttnat och utfäster därför en belöning på tio tusen kronor till den som har upplysningar som kan fälla den hon kallar för "djurplågaren".

– Jag vill inte att fler djur ska behöva lida på det här viset, eller att fler människor ska mista sina familjemedlemmar, säger hon.

"Ingen har klagat"
Helene Staaf är förvånad och arg över det som hänt. Hon vet inte varför någon vill hennes katter illa.

– Det är aldrig är någon som har klagat på mina katter så jag har ju trott att allting varit lugnt, säger hon.

– Nu har jag två katter kvar och de får vara inlåsta i huset. Både jag och mina söner känner att vi inte kan bo kvar här, vi kommer inte få någon sinnesro här.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".