Fiberduk skyddar hö mot mögel

I framtiden kan det bli aktuellt att använda fiberdukar för att skydda hö från mögelangrepp, något som kan skona hälsan både hos människor och djur.

Under två års tid har forskare vid institutet för jordbruks-och miljöteknik forskat kring fukt och mögel vid lagring av hö, och kan konstatera att höet försämras under vinterhalvåret.

Den fuktiga luften på vintern gör det möjligt för mögelsvampar att växa till i hö som ligger lagrat, något som kan påverka både människor och djur.

Kan ge allergier

–  Det som kan häda om man får i sig sporer är allergier. Det kan också leda till överkänslighet. Upprepad exponering av mögelsporer kan alltså ge upphov till lungsjukdomar både hos människor och djur, säger forskaren Martin Sundberg. 

Martin Sundberg rekommenderar att man tills vidare använder halmbalar för att skydda höet under dom kalla månaderna, även om det innebär extra arbete att lyfta bort halmbalarna när man behöver hö.

Fiberduk

I framtiden kan det bli aktuellt att använda fiberdukar, för att undvika lungsjukdomar och allergier.

– Det vi gör nu är att titta på möjligheterna att använda enklare täckningsmaterial. Vi kommer att titta på fiberduk som vi lägger på och se om det kan hålla emot mögeltillväxten under vintern.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".