Så här kommer vägnätet att se ut.
SKARABORG

Hastigheterna sänks i Skaraborg

Skaraborgs vägnät är så dåligt enligt Vägverket att stora delar av det kommer att få sänkta hastighetsgränser i november. Från 90 till 80 kilometer i timmen på nära 50 mil väg.

Det blir till att lätta på gasen i Skaraborg när de allra flesta 90-skyltarna i november väntas ändras om till 80 kilometer i timmen. Hela femtio mil 90-skyltad väg är planerad att hastighetssänkas, och i området kring Skövde blir nu väg med 90 kilometer i timmen ett undantag.

Agneta Nordström är verkets projektledare för den hastighetsöversyn som nu görs.

– Det handlar ju om att vägens säkerhetsstandard inte är tillräcklig. Gör man en enkel avåkning ska man inte behöva mista livet för det, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

Främst är det områdena kring vägarna i Skaraborg som är för farliga vid en olycka i hög hastighet. Träd står för nära, skyltar är felplacerade, och i vissa fall behövs fler vägräcken. Så tio kilometer i timmen i sänkt hastighet kan då göra stor skillnad för dödligheten i trafiken.

– Att krocka i 90 kilometer i timmen är som att falla från ett tiovåningshus. Förr överlevde man en krock i 70 kilometer i timmen, men med dagens fordonsutveckling överlever man en i 80 kilometer i timmen.

Läs mer i samma ämne:

Sten Lillieström
sten.lillieström@sr.se

50 mer mil med 80 kilometer/h

Inte alla, men de flesta sträckorna i Skaraborg med helt eller delvis sänkt hastighet till 80:

Väg 49 mellan Skövde och Tibro
Väg 49 mellan Skövde och Axvall
Väg 200 mellan Skövde och Töreboda
Väg 194 mellan Skövde och Hjo
Väg 46 mellan Falköping och Ulricehamn
Väg 47 mellan Falköping och Grästorp
Väg 181 mellan Falköping och E20 i Vårgårda
Väg 44 mellan Grästorp och Lidköping
Väg 187 mellan Vara och Lidköping
Väg 193 mellan Falköping och Tidaholm

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".