Kommuner kritiserar fartsänkning

Vägverkets förslag om hastighetssänkningar i Skaraborg får nu kommunerna att se rött. I stora delar av vägnätet sänks hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen. En av de kommuner som reagerar är Skövde, där Tord Gustafsson är kommunalråd.

– Det är inte bra för näringslivet att sänka hastigheten, säger Tord Gustafsson (m), kommunalråd i Skövde. Vi behöver säkrare vägar med högre hastigheter. En väg som 49:an är ju vår huvudled på tvären  i Skaraborg och att stora delar av den ska sänkas till 80 km i timmen tycker jag inte är bra.

Vägverkets förslag om att 50 mil eftersatta vägarna i Skaraborg nu ska skyltas om från 90 till 80, är nu ute på remiss. Vägarna är helt enkelt för dåliga och farliga för trafikanter menar Vägverket.

Samtliga kommuner i Skaraborg får säga vad de tycker om hastighetssänkningen i slutet av månaden, men redan nu är reaktionen tydlig. I bland annat Skövde, Tibro, Skara och Hjo  beskrivs hastighetssänkningen som ett hårt slag mot Skaraborg. Tord Gustafsson menar att sänkta hastigheter är fel åtgärd när vägar är dåliga.

– Jag tycker man angriper det här på fel sätt, säger han. Istället för att angripa roten till det onda sänker man bara hastigheten.

Läs mer om samma ämne:

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".