Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Bálint Wagner, verksamhetsledare för Vänerskärgården. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
VÄNERN/VÄTTERN

Miljonsatsning på insjöfisket

Fiskeriverket har nu utsett 10 fiskeområden i Sverige som får dela på ett EU-stöd på 55 miljoner kronor. Pengarna ska gå till projekt som främjar fiskets utveckling och ett av de områden som valts ut är "Vänerskärgården och Kinnekulle".

Bálint Wagner, verksamhetsledare för Vänerskärgården, berättar att man bland annat vill utveckla de lokala produkterna löjrom och lake.

– Det ligger i hela andemeningen i samhället att vi ska tänka på hållbar utveckling. Vi vill inte transportera livsmedel året runt. Här har vi en produkt utanför dörren som är god och håller hög kvalitet. Då är det tokigt att inte utnyttja det.

55 miljoner kronor
EU satsar nu på en hållbar utveckling inom fiskesektorn i Sverige. Fiskeriverket fördelar anslaget på 55 miljoner kronor till 10 utvalda fiskeområden i Sverige som få dela på pengarna. Varje område ska i sin tur välja vilka projekt och samarbeten man vill satsa på. Åtta kommuner kring Vättern bildar ett område, medan Vänerskärgården med Kinnekulle är ett annat. Och när det gäller Vänern är tanken som sagt att bland annat satsa på lokala livsmedelsprodukter. Något som fiskebranschen i Sverige hittills har varit ganska dålig på, enligt Bálint Wagner:

– Absolut, sötvattensfisket är oerhört underutnyttjat. I Finland tänker man helt annorlunda. Fiskeriverket där står på torget och informerar folk om hur de kan använda alla möjliga fiskarter som vi i Sverige aldrig skulle titta på.

Vätterfisk – nytt varumärke
Johnny Norrgård är samordnare för Vätternvårdsförbundet och gläds åt att också Vättern finns med som ett av de 10 utvalda fiskeområdena. Där vill att pengarna bland annat ska gå till att skapa ett gemensamt varumärke för Vätterfisk men också till att utveckla ett djupare samarbete med besöksnärningen.

– Det kan bland annat innebära att man har utbildningar för turistfiskeguider men även utbildningar för företag som vill ha en helhetslösning med att bygga boende och få en landsbygdsupplevelse.

Fiskare ska bestämma
Fiskeriverkets Björn Åsgård menar att det nu blir människorna som lever i områdena där fisket spelar en viktig roll, som får bestämma hur man kan utveckla fiskesektorn.

– Ja, jag tror att idéerna lättast kommer fram i de områdena. Man måste vara engagerad för att få fram en idé, för oss som sitter på ett centralt verk är det svårt att berätta för de små samhällena hur de bäst ska utvecklas.

De 10 fiskeområdena får EU-bidrag men samtidigt krävs att kommunerna går in med lika mycket pengar. Genom projekten hoppas man framför allt kunna ta tillvara på den kunskap som finns. Någon man tidigare varit dåliga på, enligt Björn Åsgård.

– Det finns mycket att göra där. Vi kan bygga kontakter mellan yrkesfisket och vad som händer på landbacken.

Bálint Wagner hoppas att satsningen, som kommer pågå under en femårsperiod, ska leda till ett en del nya jobb.

– Tanken är att detta ska kunna ge 20 nya företag och ett 30-tal nya arbete. Kan vi göra det på de här pengarna är det ett lyckat projekt.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".