Shorik Adam och Maria Henriksson. Foto: Erik Holmlund SR Skaraborg.
SKÖVDE

Vill locka invandrare till jordbruket

I invandrartäta områden finns ofta ett stort kunnande om jordbruk, som inte kommer till användning. Lokala, mindre jordbruk i stadsmiljö skulle därför kunna bidra till att kunskapen förs vidare, menar man i ett integrationsprojekt i Södra Ryd i Skövde.

Shorik Adam, projektledare för ett integrationsprojekt i Skövde, hoppas på att skapa ett småskaligt jordbruk i Skövdestadsdelen södra Ryd.

-Det finns stor kunskap i Ryd. Jag känner en kvinna som har haft 250 anställda i Bulgarien, men nu är hon hemma och tar hand om sin mamma. Det finns mycket stora möjligheter.

Gröna näringens möjligheter
På torsdagen hölls en inspirationsträff på Naturbruksgymnasiet Uddetorp i Skara. Ämnet för dagen var den gröna näringens möjligheter att bidra till integration. Under dagen berättades det om liknande projekt i stadsdelen Högsbo i Göteborg. Kommunens oanvända gräsytor där används för odling och lokala små jordbruk.

Maria Henriksson, på Coompanion -kooperativ utveckling Skaraborg - vill nu att Skaraborg går i samma spår.

- Det gäller att hitta ett samarbeta mellan människor och att integreras i samhället via grön näring. Det kan vara genom småskalig verksamhet.

Öka intresset för jordbruk
Trots ett stort kunnande om jordbruk i invandrartäta områden så är det inte så många med invandrarbakgrund som söker sig till jordbruksgymnasier eller till jordbruksyrken i Sverige. Detta hoppas och tror Shorik Adam att lokala jordbruk i stadsmiljö kan ändra på.

- Man skapar en mötesplats där man utbyter erfarenhet och kunskap genom generationer. När barnen ser hur det livet är kanske de blir intresseade av det och kanske söker de till naturbruksgymnasiet. De kanske då inte bara hamnar i pizzerior eller som frisörer, som så många gör, utan att det här kan bli ett yrke för framtiden.

Erik Holmlund
erik.holmlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".