Niklas Bauer vill locka gammelgäddan ur vassen. Foto: Malin Ulfhager SR Skaraborg.
FALKÖPING

Att locka gädda med fluga

I helgen arrangerades årets sportfiskedagar i Hornborgasjön. Bland annat demonstrerades hur man binder gäddflugor, vilket är en riktig konst.

Niklaus Bauer som är flugbindare visade upp sitt hantverk för intresserade. Med hjälp av konstfiber, krok och tråd skapade han en fluga som är fullkomligt oemotståndlig för gäddor.

- Många som blir flugbindare har nog en liten konstnärlig ådra, men det är också någonting som man kan lära sig att bli duktig på. Men det är en konst, och det är rätt kul. Det är många killar som är väldigt duktiga på det här och går in för det väldigt mycket.

Uppdukat med glitter och tråd
Majoriteten av besökarna i Hornborgasjöns stuga var män som alla har ett intresse för flugfiske. Flera bord täckta av glitter och trådar i alla dess färger och former stod uppdukade för den som ville skapa något eget.

Vill man få en gädda på kroken gäller det att locka fisken med hjälp av ett fint bete, och det kräver dessutom att kasta med precision

- De har ju olika känsel - lukt, syn, och så någonting som kallas för sidolinje där de känner av en betesfisk. Så man ska försöka att attrahera så många av dess sinnen som möjligt, berättar Niklaus Bauer.

Viktigt att känna fisken
Hur man lyckas med det konststycket är det viktigt att veta för att bli en bra flugbindare.

- Synen attraherar man genom att göra en tilltalande fluga och känseln handlar om att ju större flugan är desto mer vatten trycker den fram i vattnet. Och det gör att gäddan känner av den med sin sidolinje, säger Niklaus Bauer och förklarar att det också handlar mycket om form och färg.

Själva flugan kan se ut på många olika sätt, fortsätter han.

- Vissa dagar kan det vara en röd fluga som är totalt dominerande och andra dagar kan det vara en neutral, olivfärgad fluga som fungerar. Man får helt enkelt testa sig fram och därför måste man ha flera olika färger, former och storlekar med sig.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".