Fel av stänga av nazistelev

Det var fel av Skara kommun att stänga av en 19-årig elev som påstods ha uttryckt nazistiska åsikter. Det slår regeringsrätten fast och upphäver tidigare domar.
Ärendet är det första i sitt slag i Sverige och domarna från de olika instanserna visar på att detta inte varit någon enkel sak att reda ut. Det hela började i oktober förra året då 19-åringen stängdes av från Katedralskolan. Barn- och utbildningsnämnden i Skara ansåg att hans nazistiska åsikter hade skadlig inverkan på andra elever och han misstänktes för att ha spritdit affischer och för att ha klottrat rasistiska slagord på skolan. 19-åringen överklagade avstängningen till länsrätten som upphävde avstängningen. Länsrätten menade att det var fel att stänga av eleven på grund av hans åsikter. Men innan 19-åringen hunnit börja skolan igen överklagade kommunen i sin tur till kammarrätten. Kommunen betonade i överklagan att det handlar om en frivillig utbildning, och att eleven därför måste acceptera skolans värdegrunder. Kammarrätten höll med. Men det gör inte regeringsrätten som idag meddelade att Skara kommun gjort fel när de stängde av eleven. -Det är glädjande att regeringsrätten slår fast att yttrandefrihet, åsiktfrihet och föreningsfrihet råder, säger Peter Wall som är elevens advokat. Regeringsätten tycker inte att det råder något tvivel om att eleven har nazistiska åsikter men det har inte kunnat bevisas att han aktivt propagerat för sina åsikter. Läget hade kunnat vara ett annat om skolan gett honom skriftliga varningar så att eleven haft en chans att bättra sig före det att han avstängts, men eftersom det inte skett.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".