Pappa, stanna på BB - då ammar mamman längre

Nyblivna mammor som har papporna hos sig direkt efter förlossningen ammar längre. Det visar forskning, som presenteras i dag av doktoranden och barnmorskan Anette Ekström på Högskolan i Skövde. - Ju fler timmar pappan stannar desto större är chansen att mamman ammar längre efteråt, säger Anette Ekström.
Amningstiderna i Sverige har minskat drastiskt de senaste åren. Tidigare har barnexperter trott att det beror på, att mammorna lämnar sjukhuset innan amningen kommit igång. Men nu visar ny forskning på Högskolan i Skövde, att också pappans närvaro tillsammans med familjen vid och efter förlossningen på sjukhuset har ett samband med amningstiderna. - Nyblivna mammor är väldigt känsliga. Det är viktigt att de känner sig trygga, säger Anette Ekström. Men hur mycket längre bröstmjölken räcker hos mammorna - om pappan finns vid deras sida - kan ingen svara på i dag.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista