LIDKÖPING

Lex Sarah-anmälningarna ökar

Antalet Lex Sarah-anmälningar om missförhållanden i vården har ökat i Lidköpings kommun. Och det är resultatet av ett målmedvetet arbete, där personal inom handikapp och äldreomsorg har fått lära sig hur man gör en anmälan. Detta är Socialstyrelsen som har begärt att kommunerna arbetar mer aktivt med anmälningar enligt Lex Sarah.

Ingela Wälitalo, utredare på vård och omsorgsenheten i Lidköping, tror att de ökande anmälningarna i kommunen beror på en kombination av fler händelser på arbetsplatserna och att man i kommunen har jobbat med en ökad medvetenhet kring Lex Sarah.

– Vi har skärpt upp rutinerna och riktlinjerna kring anmälningarna, säger hon. Vi påminner om det här på arbetsplatsträffar och har en diskussion om till exempel anmälningarna året innan.

 Nya rutiner ska gynna inblandade
Numera ger kommunen stöd både till anmälaren, den som blir anmäld och den som är drabbad. Det är inte längre anmälarens närmsta chef som har hand om själva utredningen när en anmälan har gjorts. Dessutom har man satsat på att informera på arbetsplatserna om de nya rutinerna.

Det är viktigt att alla inser att syftet är att förhindra och förebygga att missförhållanden kommer igen, betonar Ingela Wälitalo.

Lidköpings kommun hade i fjol fem anmälningar enligt Lex Sarah. Bara under sommarmånaderna i år kom tio anmälningar in. Flera av dessa handlar dock om stölder hos äldre, något som ses som en kränkning och därmed Lex Sarah-anmäls per automatik.

Hanteringen av Lex Sarah-anmälningar ser olika ut i Skaraborgs kommuner. I Töreboda kommun har man än så länge inte gjort några förändringar i rutinerna för hur en anmälan ska hanteras.

Inga förändringar i Töreboda
Sedan 2005 har kommunen bara haft två Lex Sarah-anmälningar, säger socialchefen Per-Ola Hedberg. Han vet dock inte hur det kommer sig att anmälningarna är så få i just Töreboda.

– Jag hoppas att det beror på att vi har en bra verksamhet. Men jag har varit med för länge för att tro att noll fall är sanningen.

Den som känner att förhållanden eller en enstaka händelse bör anmälas enligt Lex Sarah, ska kunna göra det, säger Per-Ola Hedberg.

– Jag blir inte anklagad på något vis. Vi ska ha den ordningen att vi ska vara öppna och ha en öppen attityd.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.