1 av 3
90 personer varslas om uppsägning när Electrolux lägger ner tillverkningen av kombiskåp i Mariestad. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
2 av 3
Electrolux lägger ner sin tillverkning av kombiskåp i Mariestad och varslar 90 anställda om uppsägning. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
3 av 3
Ola Bertilsson var besviken efter ytterligare ett varsel. Foto: Stina Banck, SR Skaraborg
MARIESTAD

90 varslas på Electrolux

Uppdaterad 16:03
90 anställda på Electrolux varslas om uppsägning. De anställda fick beskedet på ett stormöte vid tvåtiden idag. Av de 90 som är varslade så är 80 av dessa kollektivanställda och 10 tjänstemän. Anledningen är att delar av produktionen inte är lönsam.

Strax efter klockan två idag fick personalen på Electrolux i Mariestad än en gång besked om varsel på fabriken. På mötet fanns bland annat Ola Bertilsson, IF Metalls ordförande.

– Det är fruktansvärt jobbigt för alla just nu. 2002 var vi 1100 medarbetare och nu, ja vi bara försvinner, säger Ola Bertilsson.

Icke lönsam produktion
Bakgrunden till varslet är att den del av produktionen som tillverkar kombiskåp inte är lönsam och läggs därför ned. Tobias Brauer, fabrikschef i Mariestad, säger att det har varit ett svårt beslut att fatta men att det är ett steg på vägen att skapa långsiktig konkurrenskraft för fabriken i Mariestad.

– Vi får inte tillräckligt med betalt för produkterna helt enkelt, säger han.

Trots dagens varselbesked ser han ljust på framtiden för Electrolux i Mariestad.

– Det finns en framtid för fabriken när vi gör den här förändringen.

"Det känns hopplöst"
Lena Pelltari från Mariestad har jobbat på Electrolux i 39 år. Hon har inte samma framtidsvisioner som Tobias Brauer idag. Hon var nedstämd efter mötet.

– Det känns hopplöst. Jag trodde det var det sista senast, men det var det ju inte, säger hon.

Mötet var en dyster sammankomst fortsätter Lena Pelltari.

– Det kom ett samlat NEJ i lokalen från alla och sen var det helt tyst.

Flera varsel de senaste åren
Detta är det tredje varslet på ett och ett halvt år. Våren 2009 sades 113 anställda upp och under april 2008 varslades 124 anställda. Bertilsson hoppas nu att Electrolux börjar att ställa upp för sina anställda genom att ordna ersättningsjobb.

– Vi, de anställda, har levererat mycket till företaget. Nu måste de hjälpa oss om det fortsätter så här.

Vid Electrolux i Mariestad arbetar idag omkring 550 personer. Hur många som blir kvar framöver är oklart. Något som känns obekvämt tycker Lena Pelltari.

– Man vet ju aldrig vad som händer, avslutar hon.

Jens Prytz
jens.prytz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".