Skaraborg

Skärpta straff för metallstölder

Hovrätten skärper straffen för två män som dömts för en lång rad skrotstölder i västsverige, bland annat i Skövde och Nossebro.

I april 2006 drabbas Stena Gotthard i Skövde av inbrott och metallstöld. I augusti 2007 händer det igen på samma ställe, och några dagar senare drabbas ett företag i Nossebro. I december 2007 är det Furhoffs i Skövde som utsätts och blir av med rostfri plåt för 750.000 kronor.

Polisen började se ett mönster i brottsligheten och med hjälp av tips och telefonavlyssning kartlades en stöldliga. Den leddes av några män som lade ut uppdrag till andra att genomföra stölderna på bestämda platser.

Förra sommaren dömdes fem av tjuvarna i ligan till fleråriga fängelsestraff för stölderna efter att en av dem valt att vända sig till polisen och sagt att han inte längre ville vara med, eftersom han kände sig hotad.

Och nu har hovrätten skärpt straffen för två av huvudmännen i ligan, en 53-åring och en 39-åring bosatta i Göteborgstrakten. Den äldre döms till fem år och åtta månader medan den yngre får fängelse i fem år och två månader.

En tredje man, en 49-åring, får dock sitt straff sänkt till 3 år och 10 månader eftersom han inte kan knytas till fullt så många stölder, enligt hovrätten.