Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
SKARABORG

Överskott i flera kommuner

Den djupa lågkonjunkturen och finanskrisen har hittills inte drabbat de skaraborgska kommunernas ekonomi så illa som befarat. Tvärtom visar flera kommuner stora överskott som Skövde, Götene och Skara. Det framgår av en kartläggning som Sveriges Radio Skaraborg gjort.

Förutom redan nämnda kommuner så visar även Skövde på överskott. Där handlar det om 40 miljoner kronor. Ett resultat av att de kommunala nämnderna och förvaltningarna tvingats spara pengar, och att anställningsstopp införts. Birgitta Gunterberg är ekonomichef på Skövde kommun och har en förklaring på varför det ser bra ut.

– Jag tror alla har insett vidden av krisen och arbetat med sparåtgärder, säger hon till Sveriges Radio Skaraborg.

Arbetsgivaravgifterna har sänkts, räntorna har gått ner och skatteintäkterna har ökat när befolkningen ökat.

Förutom Skövde kommun, visar Skara och Götene kommun stora överskott i sina delårsbokslut. Falköping däremot har ett stort underskott på nästan minus 25 miljoner kronor.

Skövde kommun införde den 1 juli anställningsstopp. Kommunalrådet Leif Johansson (C) säger att beslutet var nödvändigt, trots det goda ekonomiska resultat som kommunen nu kan visa upp.

– Ja, med facit i hand, absolut.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".