SKARABORG

Vattenskador är stor miljöbov

Vattenskador i hemmet är inte bara dyrt. Det är även ett slöseri med resurser och dåligt för miljön. Uppemot 90 procent av materialet som rivs ut vid en vattenskada är ofta helt oskadat.

Länsförsäkringar Skaraborg har nu tittat på hur vattenskador påverkar miljön och det har visat sig att det är många bitar vid en reparation som har stor miljöpåverkan.

– Bland annat hela torkningsproceduren som tar energi samt att röja och installera nytt material, vilket belastar miljön, säger Ulf Lindholm, skadechef på Länsförsäkringar i Skaraborg.

Enligt Länsförskringar Skaraborg krävs nya byggregler och ett mer aktivt förebyggande arbete mot vattenskador, både från myndigheter, leverantörer och entreprenörer. För mycket av materialet som rivs ut är inte påverkat av vattnet.

– Våtutrymmet ses som en helhet vilket gör att mycket mer rivs ut än som är skadat.

Problemen med skador i våtutrymmen är inget nytt. Däremot har fokus inte legat på miljödimensionen tidigare, säger Ulf Lindholm.

– Eftersom miljöfrågan är så pass aktuell så har det blivit intressant att jobba med vattenskadefrågan igen.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.