På måndag tar kommunfullmäktige beslut om hästarenan.
Vara

Många synpunkter om hästarena

På måndag fattas beslut om Vara Horse Arena. Men både närboende och Länsstyrelsen har flera synpunkter på den planerade hästarenans påverkan på miljön, åsikter som kommunen måste hanterna om projektet ska genomföras.

På måndag avgör kommunfullmäktige i Vara frågan om Vara Horse Arena.

Nu är sammanställningen klar över de synpunkter som kommit in på översiktsplanen för arenan, bland dem flera synpunkter på byggets miljöpåverkan. Det var väntade synpunkter, enligt kommunalrådet Jan-Erik Wallin.

– Ja, det var det. Och det är sådant vi jobbar med. Vi analyserar hur bullernivåerna kommer att bli och vi jobbar med att lösa gödselhanteringen på bästa sätt, säger han.

Oro över buller, lukt och trafik
Boende från fem närliggande fastigheter har framfört åsikter. I vissa fall handlar det om en ovilja mot hela projektet, andra har framfört oro för att buller, lukt och ökad trafik. Även Länsstyrelsen anser att det behövs kompletteringar på flera områden, bland annat när det gäller gödselhantering, bullernivåer och arenabyggets påverkan på dagvattnet.

Inga överraskningar, enligt Jan-Erik Wallin, som intygar att det inte är något som kommer påverka tidsplanen, eftersom kommunen hantera synpunkterna efter hand, under förutsättning att kommunfullmäktige på sitt möte på måndag säger ja till det anbud som vann upphandlingen av arenan.

"Majoritet för"
– Blir det ett positivt ställningstagande är det först då som själva arbetet kan ta full fart. Blir det ett avslag få vi avveckla projektet.

Jan-Erik Wallin vill inte spekulera i utfallet i kommunfullmäktige på måndag.

– Jag vågar inte spekulera i chanserna. Det finns tveksamheter hos några, men som jag upplever det finns det en majoritet för arenan. Jag tror att det faktum att det är lokala entreprenörer som vill gå in i projektet har varit avgörande för många, säger Jan-Erik Wallin.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".