Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Christina Thorell hjälper folk till rätta i vården. Foto: Stina Banck SR Skaraborg.
SKARABORG

Osäkerhet efter Vårdvalet

Den 1 oktober öppnar flera nya privata vårdcentraler i Skaraborg. Samtidigt blir det nya jourcentraler, för den som blir sjuk på kvällar och helger. Men det finns en risk att många inte vet vart de hör hemma inom vården, menar man på Sjukvårdsupplysningen.

Christina Thorell, chef för sjukvårdupplysningen, gissar att en och annan inte vet vart de ska vända sig om de blir sjuka efter Vårdvalet.

– Kuvertet var ju ganska stort när det kom och hos många hamnade det kanske i pappersinsamlingen, säger hon.

Många öppnade inte kuvertet
Faktum är att bara var sjätte invånare tog chansen att själva välja vårdcentral när de fick det röda kuvertet i augusti. Resten antingen godkände den vårdcentral som föreslogs i kuvertet eller så lät de bli att öppna kuvertet.

Nu ska vi hålla reda på vilken vårdcentral vi hör till, men också vilken jourcentral vi ska vända oss till om vi känner oss dåliga på kvällar och helger. Från och med 1 oktober finns det sju stycken jourcentraler i Skaraborg - fyra inom primärvården som tidigare, i Lidköping, Falköping, Mariestad och Skövde.

Jourcentral i privat drift
Men utöver dessa finns det också tre jourcentraler i privat regi. De flesta privata vårdcentralerna har gått samman och startat en gemensam jourcentral i Skövde. Hälsocentralen i Hjo och Allemanshälsan i Skövde väljer att driva sina egna jourcentraler.

Christina Thorell förstår om folk är förvirrade efter Vårdvalet.

– Ja, det här är en stor förändring och det kan bli förvirrande, framför allt för gamla som varit med om att det varit på samma sätt länge.

Patienten bestämmer själv
Om man är listad hos en privat vårdcentral och blir krasslig ska man egentligen åka till den privata jourcentralen i Skövde, men man kan fortfarande välja att i stället åka till en offentlig jourcentral närmare bostaden.

– Ja, patienten bestämmer själv vart den åker, men vi kommer alltid rekommenera den jourcentral som man är hänvisad till.

Stina Banck
stina.banck@sr.se
Anna Nyberg
anna.nyberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".