För Armin Sholler och Ulrika Eriksson är leken viktig och utvecklande. Foto: Lisa Andersson SR Skaraborg.
SKARA

Lek tas på allvar i museet

I helgen öppnar Lek - en allvarlig utställning, på Västergötlands museum i Skara. Utställningen bygger på Astrid Lindgrens sagor och FN:s konvention om barns rättighet till lek. Museet tar helt enkelt barns lek på allvar.

Armin Scholler, som är turnéproducent från Riksutställningar, säger att lek för till barnens rättigheter. 

– Det står bland annat i barnkonventionen att barn ska ha rätt till lek och fritid, överallt på jorden.

Rättigheter och skyldigheter
Ulrika Eriksson, pedagog på Västergötlands museum i Skara, säger att barn ska kunna leka och utvecklas med hjälp av leken. Men det innebär också skyldigheter.

– Barn har inte bara rättigheter utan också skyldigheter i leken; att man kommer överens om saker och ting och att man leker på lika villkor, säger hon.

Träd är ett återkommande tema i utställningen och kommer av inspiration från Ronja Rövardotters lek i skogen. Barnen får möjlighet att klä ut sig, leka inte-nudda-golv i ett Pippi Långstrump-inspirerat rum och åka rutschkana från en trädkrona.

Tillfälle till både lek och vila
Men det finns också plats för vila i utställningen, eftersom även vila är en del av FN:s barnkonvention.

Utställningen är till för barnen och därför måste föräldrarna ta ett steg tillbaka.

– Det underbara är att utställningen inte vill lära ut någonting, utan barnen får leka helt fritt. Vi vill sätta utropstecken vid hur viktigt det är att barnen får utvecklas fritt och leka.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista