Tre får hittades i källaren till en pizzeria i Tidaholm. Foto: Polisen.
Tidaholm

Får i pizzeriakällare- sålda av polischefens fru

Uppdaterad 13:20
Pizzeria Venezia i Tidaholm har tvingats stänga sedan det uppdagats att ägaren förvarat levande får i källaren. Även slaktrester efter ett får har hittats. Fåren hade fötts upp och sålts av frun till polischefen i Tidaholm.

Det var ett vittne som såg fåren transporteras in i lokalen i söndags och när polisen kom till pizzerian upptäcktes tre levande får, blod och slaktrester i lokalen.

- Polisen fick se först lite fårskit på bakgården, vid trappan som leder ner till pizzerians källare, säger Britt Svensson som är livsmedelsinspektör i Tidaholm.

Sålda av polischefens fru
I källaren, där det också förvaras livsmedel, hittade polisen tre baggar med horn. De gick lösa i lokalen. Dessutom fanns blod och slaktrester efter ett fjärde får.

-Jag vet inte om man kan bevisa att fåret slaktades just där, säger Britt Svensson.

Fåren hade fötts upp och sålts av frun till närpolischefen Tomas Kullsvik i Tidaholm, det bekräftar han för Radio Skaraborg. Han vill inte kommentera detta närmare, men säger att uppfödaren mår mycket dåligt av det som hänt.

– Fåren såldes som livfår, och inte till slakt. Det var fyra får som såldes, men vad som hänt med det fjärde kan jag inte säga något om, säger Tomas Kullsvik.

Polisens bilder räcker
Pizzeria Venezia har stängts från och med idag.

- Polisens bildbevis räcker för att att jag kan förbjuda pizzerian att hålla öppet. Det är inte tillåtet att ha levande djur i en livsmedelslokal.

Det finns inga tidigare anmärkningar mot pizzerian. Men på Britt Svenssons bord ligger nu en ansökan om tillstånd enligt den nya lagstiftningen. 

- Det nya tillståndet kommer att avslås efter den här händelsen.

Ägaren säger att djuren inte slaktats i lokalen utan bara förvarades där tillfälligt åt köparen.

nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".