1 av 2
Vägen till Igelstorp får vänta på renovering. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
2 av 2
Ulla-Britt Hagström, ordförande i Motormännen, befarar att Skaraborg kommer bli ett ingemansland. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Skaraborg

Vägsatsningar skjuts på framtiden

Flera planerade utbyggnader och upprustningar av vägar i Skaraborg ser ut att få vänta. Detta upprör Ulla-Britt Hagström, ordförande i Motormännen. – Om vi ska vara en region som arbetar tillsammans får vi inte glömma ytterområdena, säger hon.

Nästa vecka ska regionstyrelsen besluta om en plan för hur man ska prioritera satsningar på vägar och infrastruktur under perioden 2010 till 2021.

Enligt förslaget kommer sträckan Axvall-Varnhem inte byggas ut förrän tidigast 2019. Dessutom riskerar upprustningen av sträckan Skövde-Igelstorp att inte komma med i planen alls, beroende på hur mycket pengar regeringen satsar.

"Man släpper inte ut ungdomar på mopeder"
Peter Salomonsson, som bor i Igelstorp, menar att vägen till Skövde är i stort behov av en upprustning.

– Det är tråkigt att det ska behöva ske så mycket olyckor innan man gör något. Många transporteras mellan Igelstorp och Skövde dagligen så det är en tungt trafikerad väg. Därför släpper man inte ut ungdomar på mopeder och cyklar, och tyvärr dras det ju även in på bussar, säger han.

Motormännen reagerar
Regionens förslag gör att också Motormännen Skaraborg reagerar. Enligt deras beräkningar av de totala skatterna för biltrafiken, betalar bilisterna i regionen kring 14 miljarder kronor per år.

Därför, menar Ulla-Britt Hagström som är ordförande i Motormännen, är det är alldeles för lite att bara satsa de knappa 4 miljarder som nu föreslås.

– Det är alltid en kamp om pengar men ska vi vara en region som arbetar tillsammans får man inte glömma ytterområdena. Vi slåss särskilt nu för 49:an, för att vi ska kunna se en helhetslösning från Skara till Karlsborg, säger Hagström.

– I och för sig har vägarna blivit åsidosatta hela tiden så det klart att den nya regeringen har mycket att ta igen som skulle ha gjorts tidigare. Våra vägar är inte trafiksäkra. I stället vill man sänka hastigheterna men skulle det fortsätta så får vi snart krypa fram. Vi måste ju rusta upp samtidigt, menar hon.

"Kommer bli ett ingemansland"
Och Ulla-Britt Hagström är oroad när hon tänker på konsekvenserna för om den föreslagna investeringsplanen röstas igenom.

– Om det håller på så här till 2021 vill man knappast tänka på det. Skaraborg kommer bli ett ingenmansland, säger Hagström.

Många pendlar
Peter Salomonsson hoppas att politikerna inser att det behövs en satsning på vägen mellan Igelstorp och Skövde.

– Landsbygdens kommer dö annars. Vi måste ju kunna pendla in till stan så blir det ingen satsning kommer det bli negativt för samhället, säger han.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".