1 av 2
Soldater i den gamla värnpliktsutbildningen. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 2
ÖB provsatt en gaffeltruck.

Framtiden oviss för officerare

Den sista kullen värnpliktiga gör nu sin militärtjänstgöring. När värnplikten försvinner nästa år kan också många officerare bli överflödiga. Men ÖB tycker inte att personalen ska känna oro inför framtiden.

Trots att det redan nästa år kommer att ske stora förändringar i Skövde, med just nu ett tusental värnpliktiga och ungefär ett tusental försvarsanställda, så är ännu mycket ovisst för de anställda.

Efterlyser genomtänkt plan
Niklas Wetterberg, överstelöjtnant vid Trängregementet i Skövde, menar att det behövs en genomtänkt plan för de officerare som blir av med sina arbetsuppgifter när värnplikten görs om i grunden.

– Då vill man ha stöd för att söka en annan anställning, det är min uppfattning. Och det måste vi hitta former för, från min horisont är det inte färdigt än.

Ingen anledning till oro
Överbefälhavare Sverker Göransson som besökte Skövde på onsdagen, menade att försvarsmaktens personal inte ska känna oro, utan blicka framåt.

– Nej, orolig ska man inte vara. Man ska precis som jag ta sats emot den bild vi är på väg emot, vara med och vilja dela den. Kommer det att påverka vissa människor negativt? - ja, det finns möjlighet till det. Men man ska inte vara orolig.

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".