Herta Müller okänd för många

Den tyskspråkiga författaren Herta Müller tilldelas Nobels litteraturpris. Det meddelade Svenska Akademien kl 13 i dag. Därmed har den tolfte kvinnan fått litteraturpriset.

Men i Falköping var det få som kände till Herta Müller. Bibliotekarien Gunilla Segstedt började direkt läsa på om årets pristagare.

Rumänsk-tyska Herta Müller är 56 år och tillhörde den tyskspråkiga minoriteten i Rumänien. Under den kommunistiske exdiktatorn Nicolae Ceausescus styre hade hon arbetsförbud, men 1987 lyckades hon fly till Västberlin.

Bibliotekarien Gunilla Segstedt började kartläggningen omgående:  

– Jag skriver en skylt om årets Nobelpristagare, Herta Müller. Jag har inte läst någon bok av henne men direkt efter tillkännagivandet kom det låntagare och lånade de två romaner vi hade av henne, säger hon.

Inte förvånande
Men trots att Gunilla Segstedt inte hade läst något av Herta Müller, men var inte förvånad över att hon fick årets pris.

– Många hade trott på Herta Müller så helt otippat vad det inte.

"Jag missade tv-sändningen"
Men bland låntagarna i Falköping vad Herta Müller ett hittills okänt namn.

– Hennes namn känner jag inte igen. Jag lånar talböcker, ingen Herta Müller dock, säger Berit Andersson.

– Jag missade tv-sändningen. Men nu ska jag in på biblioteket så varför inte låna något av Herta Müller? Jag får gå in och se vad de har för något, säger John Watson.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".