1 av 2
Ansvaret för sjukjournalen hamnade på patienten. Foto: Per Eriksson/SCANPIX
2 av 2
Distriktsläkare Ingrid Wikstrand. Foto: Marie Schnell Forkman SR Skaraborg.
VÄSTRA GÖTALAND

Journalkrångel vid vårdcentralbyte

De personer som har valt att byta till en privat vårdcentral i Västra Götaland måste själv se till att journalen flyttas över från den gamla vårdcentralen till den nya. Men att det är så känner många patienter inte till.

 Ingrid Wikstrand som är distriktsläkare på nystartade Vårdcentralen Centrum i Skövde, säger att patienterna inte alltid har kunskap om att journalerna inte följer med till nya vårdcentralen.

– Nej, många tror att det här fungerar automatiskt, men så är det inte.

Det är olika tekniska lösningar som gör att det inte går att flytta journalerna elektroniskt från de offentliga vårdcentralerna till de privata. En sådan flytt har inte fungerat tidigare heller, men det märks extra tydligt nu när många människor har bytt vårdcentral samtidigt.

Bristfällig information
Informationen kan ha varit bristfällig om att de patienter som valt en ny vårdcentral själva måste se till att journalen flyttas över. Det medger Jonas Andersson som är den polistiskt högst ansvariga för sjukvården i Västra Götaland.

– Det är möjligt att vi inte har informerat om det här tillräckligt tidigt, och det får vi ta på oss i så fall, säger han.

Enligt Jonas Andersson handlar journalkrånglet också delvis om sekretessproblematik.

– Det ska vara så att patienten meddelar den nya vårdgivaren att jag önskar att ni för över mina journaler.

Men så har det i praktiken inte fungerat. Istället har patienten själv blivit ombedd att överlämna sin journal till den nya vårdcentralen.

Skicka på elektronisk väg
Böket med journaler är ett problem, säger Ingrid Wikstrand.

– Helst skulle vi vilja att man kunde lösa problemet så att journalerna kunde skickas hit på elektronisk väg. Vi tror att de jobbar på problemet.

Den som har bytt till en privat vårdcentral måste själv ta kontakt med sin tidigare vårdcentral, och be dem skicka journalkopiorna, säger Ingrid Wikstrand.

– Patienten behöver prata med sin vårdcentral och be dem skicka journalkopior till den vårdcentral man valt. Då hoppas vi att det ska fungera smidigt.

Patienten tar med handlingar
För att slippa all pappershantering önskar Ingrid Wikstrand att patienten själv ska ta hand om sin journal och ta med den till nya stället.

– Det vore ju det ideala, men kan man inte det så kan de skickas hit naturligtvis.

Marie Schnell Forkman
marie.schnell-forkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".