Martin Petersson och Amel Mimic. Foto: Kjell Claeson SR Skaraborg.
TIDAHOLM

Varslad personal återanställs

Det finns ljusglimtar på den annars så mörka arbetsmarknadsfronten i Tidaholm. Företaget Dometic Seitz, som tillverkar fönsterrutor till husbilar och husvagnar, har återanställt på visstid så gott som all personal som varslades om uppsägning i våras.

I veckan bestämde sig företagsledningen dessutom för att nyanställa ytterligare fyra personer i fabriken i Tidaholm. Efter veckans beslut har fabriken nu totalt 106 anställda.

Martin Petersson, 22, är en av dem som nu fått sitt jobb tillbaka. Han är nöjd även om det handlar om jobb under en begränsad tid.

– Det känns ju bra att ha ett jobb igen, så man kan tjäna mycket mer pengar! Som det ser ut nu så kommer jag att stanna på det här jobbet, men planen är att tjäna pengar så jag kan utbilda mig i framtiden.

Försäljningsökning efter störtdyket
Före bankkrisen i USA förra året tillverkade fabriken i Tidaholm 15 000 rutor i veckan. Därefter dök försäljningen rejält. Men sedan i somras har försäljningen ökat kraftigt igen.

24-årige Amel Mimic hörde till dem som varslades om uppsägning. Nu är han tillbaka på fabriken igen och det är viktigt för honom, säger han.

– Det betyder jättemycket att få komma tillbaks och börja jobba igen! Man hoppas ju att det här håller i sig men man vet aldrig, det går ju upp och ner.

Optimism i fabriksledningen
 Även om husbilsförsäljningen har minskat är fabrikschefen Tommy Karlsson optimistisk.

– Jag tror att en stor del av uppgången kommer att hålla i sig. Däremot så kommer det nog inte att hålla sig på de volymerna som vi har nu, det kommer nog att dyka lite grann. Stora delar de som i dag är visstidsanställda kommer att vara kvar även efter jul.

Kjell Claeson
kjell.claeson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".