Västsverige och Skaraborgs näringsliv är dåligt representerat på maktpositioner. Foto: Tomas Ek.

Västsverige utan maktpositioner

Västra Götaland är dåligt representerat i de styrelser där man fattar viktiga beslut om näringsliv, forskning och politik. Det slår Västsvenska handelskammaren fast i en rapport. Rapporten tecknar en mörk bild av Västsverige som en region som tappar i konkurrensen med främst Stockholm.

Västra Götaland utgör en femtedel av Sveriges befolkning. Men i partistyrelser, statliga bolagsstyrelser och andra statliga organ är andelen västsvenskar ofta betydligt lägre om man jämför med befolkningens sammansättning.

Handelskammarens VD, Johan Trouvé, tycker att det är viktigt att lyfta fram frågan, för att Västsverige ska bli bättre representerat.

– Vi västsvenskar är underrepresenterade. I långa loppet försvinner verksamhet härifrån, vi tappar kompetensen som flyttar till andra områden, tex Stockholm, menar han.

I många statliga bolagsstyrelser och verksledningar finns inga västsvenskar alls. Går man ner på skaraborgsnivå och gör samma jämförelse så blir utfallet ännu sämre.

På handelskammaren tycker man att obalansen på sikt kommer att utarma Västsverige på arbetstillfällen. Receptet är att jobba hårdare bland annat på att förmå staten att lägga mer verksamhet här i framtiden.,

Men det handlar inte om att införa någon slags geografisk kvotering, menar Johan Trouvé.

– Vi vill inte hamna i en gnällfälla - men inte heller i snällfällan, vi vill poängtera att vi är duktiga och skärpa oss i frågan. Västsvenskar måste börja hjälpas åt, anser Johan Trouvé.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".