Allt fler försöker bluffa när de ska skaffa körkort. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Försökte bluffa sig till körkort

En man i 30-årsåldern försökte i dag genomföra ett förarprov för bilkörkort i en annan persons namn. Bluffen upptäcktes av personal på Vägverkets enhet i Skövde.

 – Han kom till vårt förarprovskontor här i Skövde och skulle köra upp för B-behörighet. Men vår personal fattade misstankar. Polis kallades hit och det visade sig stämma, att det hela var en bluff, säger kontorschefen Torbjörn Forsell.

Mannen som skulle genomföra uppkörningen är bosatt i en annan del av landet. Han var inte särskilt lik mannen på körkortsunderlaget och misstankarna visade sig alltså stämma.

Att på det här sättet ta en genväg till körkort är något som Vägverket ser allvarligt på, inte minst ur trafiksäkerhetssynpunkt om olämpliga personer på det här sättet kommer över ett körkort.

Torbjörn Forsell säger att det ibland är en svår uppgift för personalen:

– Det är ett problem att säkerställa identiteten. Vi har väldigt kort tid på oss för att göra detta.

Bara under det senaste året har Vägverkets personal i Skövde avslöjat ett antal försök att genomföra den här sortens bluff. Torbjörn Forsell medger att han känner oro för att en och annan kan ha lyckats:

– Det är klart att man är orolig för detta och vi jobbar för att säkerställa identiteten, men säker kan man aldrig vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".