Soldater från K3 i Karlsborg valde att fira avslutad övning med bordellbesök.
Karlsborg

K3-soldater köpte sex

Soldater från regementet K3 i Karlsborg har gått på bordell och över ett tiotal soldater har varit med och köpt sex i Tyskland.

Det var efter en tvåveckors övning som avslutades för en månad sedan som soldaterna skulle festa tillsammans med tyska kollegor. Festen slutade med sexköp på en bordell i Bayern.

– Jag blev besviken och förbannad. Det här är ingenting som K3 vill bli sammankopplade med överhuvudtaget, säger regementschefen Anders Löfberg.

Soldater från K3 åkte i augusti till tyskland för att genomföra en övning tillsammans med ett tyskt fallskärmsjägarkompani.

Under hemresan hörde några officerare rykten om att soldater besökt en bordell efter en blöt avslutningsfest. En utredning kring händelsen visar att över tio soldater från K3 köpte sex den kvällen.

Oklart om soldaterna straffas
I Tyskland är det inte straffbart att köpa sexuella tjänster. Att soldaterna besökt en bordell på sin fritid kan göra det svårt för försvarmakten att agera säger Anders Löfberg.

– Det är tveksamt om detta är att betrakta som ett brott, och i och med att de var lediga är det svårt för försvarsmakten att vidta åtgärder.

Om soldaterna alls kommer att få erfara disciplinära åtgärder är oklart.

– Jag kan inte svara på det idag, säger Anders Löfberg.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".