Nypremiär för opera på bio

I dag inleds ännu en säsong med direktsänd opera på ett 80-tal biografer runt om i landet. Totalt har 35 000 biljetter sålts inför premiären, vilket är nytt rekord.

Christina Jonsson i bioföreningen Nöjesstjärnan i Nossebro, förklarar varför direktsänd opera på bio har blivit en sådan succé.

– Jag tror att många har fått upp ögonen för opera tack vare de här sändningarna. Det blir mer lättillgängligt, man kan sitta i sköna stolar och behöver inte åka många mil till ett operahus.

Puccinis Tosca inleder den fjärde säsongen med direktsänd opera på bio. Sändningen görs från matinéföreställningen kl 13 på Metropolitanoperan i New York, alltså kl 19 svensk tid, och visas i HD-kvalitet med surroundljud i bland annat Nossebro och Lidköping. Och enligt Christina Jonsson är upplevelsen på bion i Nossebro lika stor som om man skulle sitta på plats i New York.

– Ja, absolut. Sen är det naturligtvis trevligt att komma till en så fin biograf som vi har här i Nossebro.

De tidigare säsongerna har operaföreställningarna lockat mycket publik, men nu märker Christina Jonsson av konkurrensen från andra biografer som också satsar på opera.

– Vi märker av att det finns fler digitala biografer men det gör ingenting. Det är oerhört uppskattat från publiken.

Hur avnjuter man opera på bio, med popcorn?

– Vi har faktiskt inga popcorn men vi har kaffe och kaka. Det är enkelt, billigt och trevligt.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".