Åke Anderson vill ha fler älgar. Foto: Kjell Claeson
Älgjakten

Jägare tvistar om älg

Under måndagen startar årets älgjakt i Skaraborg, och nu talas det om att älgstammen har ökat igen. Men Åke Anderson i Sventorps stora älgjaktslag mellan Skövde och Tibro, vill trots det att färre älgar ska skjutas.

De många viltolyckorna med älg inom älgskötselområdet de senaste månaderna delar det 20 man stora jaktlaget i två falanger. Den ena falangen anser nu att älgolyckorna visar att det finns mer älg än tidigare år, och fler därför ska skjutas.

– Jag vill ha mer älg, jag tycker det är för lite älg, säger Åke Anderson, som tillhör den andra falangen, som vill skjuta färre älgar.

Åke Andersson tycker inte att antalet olyckor behöver betyda att älgarna är för många.

– När vi hade som mest älg på 80-talet så kördes det inte på så här mycket älg. Jag tror det är tillfälligheter i år, säger han.

Sventorps älgjaktslag - som fyller 100 år i år - jagar på ett uppemot 20 000 hektar stort älgskötelområde i östra delen av Skövde kommun. I år får laget skjuta fyra vuxna djur och fyra kalvar som mest.

Åke Anderson tycker att det är lätt att uppskatta hur mycket älg det egentligen finns i området.

– Ja, det tycker jag. Det är många i skogen, och vi skickar in rapporter, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".