Det ser ut som en faktura, men räknas som ett erbjudande. Foto: Lisa Andersson.

Bluffräkning skickas till kyrkan

Företaget Pro Media Kontor och Data har skickat ut erbjudanden som ser precis ut som en faktura till hundratals företag i landet. För tillfället verkar det som att de har inriktat sig på kyrkor och samfund. Ann-Britt Karlsson är kanslist på kyrkans hus i Floby.

Företaget Pro Media Kontor och Data har skickat ut erbjudanden som ser precis ut som en faktura till hundratals företag i landet. För tillfället verkar det som att dom har inriktat sig på kyrkor och samfund.

– Det ser ut som en faktura, men läser man på baksidan så står det finstilt att det är ett erbjudande, säger Ann-Britt Karlsson som är kanslist på kyrkans hus i Floby.

Kyrkans hus gick till polisen med den falska fakturan. Men polisen ville inte ta emot någon anmälan, eftersom det enligt lagen klassificeras som ett erbjudande.

Svensk Handel har på en månad fått in 300 klagomål, bara på företaget Pro Media Kontor och data, och många kommer från just församlingar.

Vad ska man göra om man som i kyrkans hus i Floby får nåt sånt här på posten?

– Faxa in den till Svensk Handel och kasta den sedan i papperskorgen. Betalar man så har man förlorat pengarna,  säger Dick Malmlund som är säkerhetschef på Svensk Handel.

– Myndigheterna försöker göra det de kan, men särkilt när det handlar om brott mot marknadsföringslagen som i det här fallet, så är det ännu svårare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".