Måste vi betala sätter vi upp en bom, säger boende i Vartofta. Foto: Linneá Frimodig/SR Skaraborg.
Skaraborg

Vartoftabor får betala vägen

I spartider är nu flera kommuner i Skaraborg på gång att dra in bidraget för enskilda vägar.
– Det kommer att bli ett hårt slag för boende på landsbygden, menar Mikael Gustavsson som bor på gård i Vartofta i Falköpings kommun, och är en av dem som kan komma att drabbas om vägbidraget försvinner.

Mikael Gustavsson sätter upp snöpinnar på den 2,5 km långa grusvägen som leder fram till huset. Innerst inne hoppas han att det inte blir någon snö, för snöröjning är dyrt.

Om kommunbidraget för enskilda vägar försvinner så förlorar hans vägförening tio tusen kronor per år, kvar finns pengarna från staten på cirka tjugo tusen, men de räcker inte och de sex hushållen längs med vägen får i framtiden betala ur egen ficka för vägens underhåll.

Vi betalar också skatt
– Man blir sur eftersom vi alla betalar lika mycket skatt. Varför slipper de som bor i samhället gå ut och fylla ut hålor. När det bara drabbar några få så märks det knappt.

– Vi kommer att få betala ur egen ficka eftersom vi ligger precis över vattenytan som det ser ut i dag.

Falköping, Mariestad, Gullspång och Töreboda funderar nu på att ta bort bidraget för enskilda vägar.  Mikael Gustavsson oroar sig över framtiden, om någon längs med vägen inte vill betala, eller om staten sänker sitt bidrag.

– Konsekvensen kommer bli att vi sätter en bom längst ut på vägen. Då är det bara är vi som bor här som får köra på vägen.

– Vill Falköpings kommun ha den levande landsbygd man pratar om så är det här inte rätt väg att gå.

Linnéa Frimodig

linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".