Foto: Hasse Holmberg/SCANPIX
SKARABORG

Gullspång sämst på folkhälsa

Flera av Skaraborgs kommuner får röda siffror i en stor folkhälsoundersökning som presenteras i dag. Hjo är den kommun i Skaraborg som har högst andel invånare med fetma. Falköpingsborna är bäst på fysisk aktivitet, medan det i Gullspång är många som röker och mår psykiskt dåligt.

I dag presenterades en jämförelse kring svenskarnas folkhälsa. 21 olika faktorer inom levnadsvillkor, levnadsvanor och hälsoeffekter har undersökts. De kommuner som är bäst inom ett område har fått en grön markering, de som ligger i mitten är gula och de kommuner som visar sämst resultat har röda siffror.

Gullspång efter på flera områden
För Gullspång var det dyster läsning. Kommunens invånare har låg fysisk aktivitet, många röker, mår psykiskt dåligt och även när det gäller personer med fetma har Gullspång röd markering.

– Vi är en kommun där många yngre flyttar ut. De som flyttar har generellt högre utbildning och högre hälsotal. Kvar bor vi som är lite skruttiga. Det påverkar en liten kommun väldigt mycket, vi exporterar ju bra utbildade och friska ungdomar till storstäder, säger Carina Gullberg som är kommunalråd i Gullspång.

– Jag är van att vi brukar ligga sämst till. Vi hade ändå några gula och gröna områden. Men vi ska titta på de röda och se hur vi ska gå vidare i vårt folkhälsoarbete.

Få ut folkhälsan tidigare
Framöver gäller det att ännu mer arbeta förebyggade och se till att satsa mer på informationen i skolorna, säger Titti Waltersson, folkhälsoplanerare i Gullspång.

– Har man barn och unga som målgrupp når man ju även de som finns runt barnen. Vi ska enträget fortsätta så som vi gör. Men också utöka målgruppen och arbeta mer med de äldre i befolkningen.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".