Medeltidens värld ska slippa konkurs.
Götene

7 miljoner ska stoppa konkurs

En bred politisk majoritet i Götene beslutade i går att skjuta till ytterligare sju miljoner kronor i Medeltidens Värld för att den krisdrabbade satsningen ska undgå konkurs.

På allmänhetens frågestund inför beslutet så var det flera kommuninvånare som var kritiska.

 --Jag undrar varför ni inte satsar lika mycket på ungdomar som på medeltidens värld, undrade en ung kvinna.

 Bo Bergsten svarade:
– Det önskar vi att vi kunde göra. Vi gör en del satsningar men inte lika många miljoner, det är det väl inte, medgav han.

Ett nästan enigt fullmäktige beslutade som väntat att skjuta till sju miljoner kronor till Medeltidens Värld. Den pengen ska läggas till de över 25 miljoner som tidigare investerats, men alternativet var en hotande konkurs, där kommunen riskerar att förlora ännu mer.

Pressade politiker
Nu håller man bolaget levande året ut, och målet är nu att på nästa fullmäktigemöte i december fatta ett avgörande beslut.

Bo Bergsten och de övriga tongivande politikerna är pressade av att satsningen slagit så fel, och att man nu sitter med en sådan här Svarte Petter mitt i en lågkonjunktur.

– Ofta får man kritik för att man inget gör, nu får vi kritik för att vi faktiskt gör något. Vi måste våga satsa på annat än kärnverksamheten, sedan ska dom satsningarna helst gå bra också, men det hoppas jag att vi på sikt ska kunna säga att Medeltidens Värld kommer att göra.

Kritik
Det ska sägas att det även bland åhörarna fanns de som delade politikernas förhoppningar om att Medeltidens Värld på sikt kan locka både tillräckligt med besökare och intäkter, men ska man döma av insändarsidor och debattinlägg så är kritiken oftast ungefär som en av de äldre åskådarna uttryckte det i går. 

– Vi har inte råd med den där Arn, de har inte råd att klippa deras grönområden, här säger vi att vi ska locka folk, men se som det sett ut här i sommar, menade en kritisk Göteneröst.

Tomas Ek

tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".