Havsörnsrekord vid Hornborgasjön

Just nu är det havsörnsrekord vid Hornborgasjön! 19 havsörnar har anlänt till sjön, som annars mest är känd för sin vårliga invasion av tranor.

Det är maten som drar de stora fåglarna till sjön, säger Anders Bergström som är föreståndare för Naturum Hornborgasjön.

– Hornborgasjön är en viktig rastlokal för flyttande sjöfåglar. Just nu är det mycket sothöns i sjön, och sothöns är ett av favoritbytena för havsörn får man säga. Det är ett rikt skafferi som finns för de här rovfåglarna.

Havsörnen har ökat i antal efter att ha varit på gränsen till utrotad, vid två tillfällen historiskt sett, berättar Anders Bergström. Tack vare bra och giftfri föda har arten återhämtat sig.

Mellan klockan 08 och 10 på morgnarna är det störst chans att få se havsörnen, avslöjar han.

– Det är ju storleken som gör den speciell, det är en mäktig och magnifik fågel att se när den seglar fram på sina breda, långa vingar. De är rejält stora.

Torbjörn Borg
torbjorn.borg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".