Vårdpersonal glöms ofta bort vid omorganisationer. Foto Bertil Ericson / Scanpix.

Förändrar på ledningens villkor

När vården genomför förändringar i sin organisation upprepar man ofta samma misstag om och om igen.

Man glömmer personalperspektivet och ställer de anställda inför fullbordat faktum.

 Det menar Agneta Kullén som arbetar med personal- och utbildningsfrågor på KSS i Skövde. Hon har precis blivit klar med en avhandling som handlar om hur medarbetare på sjukhus upplever stora organisationsförändringar.

– Man brister i att få medarbetarna delaktiga, man bjuds in till arbetsgrupper men i praktiken är allt redan bestämt på den politiska eller den övergripande nivån, säger hon.

Agneta Kullén menar att det har blivit en trend att göra vården mer effektiv genom sammanslagningar och privatiseringar men utan att egentligen veta hur resultatet blir:

– Man gör de här förändringarna och så finns en bild av positiva förbättringar, men vi utvärderar aldrig om vi når målen.

Vill väcka tankar

Agneta Kullén vill med sin avhandling väcka tankar och har en förhoppning om att man inte ska upprepa samma misstag när man gör stora förändringar inom vården.

Flera medarbetare på andra sjukhus i Sverige har hört av sig till henne och säger att dom känner igen sig men än så länge har det inte kommit någon reaktion från chefshåll.

– Jag har inte disputerat ännu så den är inte spridd till omgivningen, kanske blir det intresse nu när massmedierna intresserar sig för den, säger hon.

På fredag försvarar hon sin upphandling vid nordiska högskolan för folkhälsovetenskap i Göteborg.

Lisa Andersson

lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".