Det planerade arenabygget dröjer.
Vara

Överklaganden stoppar hästarena

Länsrätten i Mariestad har beslutat om inhibition av Vara kommuns beslut att sälja Vara horse arena. Det innebär att arenaplanerna tillfälligt stoppas, och inte får verkställas innan länsrätten har behandlat de överklaganden som kommit in.

Länsrättens beslut om inhibition innebär att kommunfullmäktiges beslut att sälja bolaget och att godkänna samarbetsavtalet med de tre företagare som vill bygga och driva arenan inte får verkställas, innan rätten har meddelat något annat.

– Det kan ske först när länsrätten behandlat de överklaganden som kommit in, säger Jan Kjellman, rådman på länsrätten i Mariestad.

Syftet med en inhibition är att förhindra verkställande av beslut som bedöms som svåra eller omöjliga att rätta till i efterhand, om de senare skulle upphävas av en domstol.

Åtta personer har överklagat

Det är åtta privatpersoner i Vara kommun som tillsammans har begärt inhibition. En av dem är Roger Strömberg från Vara, som är nöjd med beslutet att tillfälligt stoppa arenaplanerna.

– Vi tycker det är jättebra, så inte beslutet verkställs nu. Det blir ju väldigt svårt, om vi får rätt framigenom, att häva det sen, säger han.

Han vänder sig mot att kommunen ska gå in med pengar i arenan.

– Vi hoppas ju att länsrätten upphäver fullmäktiges beslut. Sedan får ju de här tre företagen bygga om de vill, men jag tycker inte att kommunen ska gå in med några pengar, säger Roger Strömberg.

Linnéa Frimodig
linnea.frimodig@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".