Ronnie Brolin hoppas att deltagarna ska våga lita på sig själva. Foto: Malin Ulfhager / SR Skaraborg

Miljonsatsning på filmskapande

15 miljoner kronor satsas på film för ungdomar i Skaraborg, där unga bland annat ska läsa sig att skapa filmer.

Ett mål med satsningen är ökad kreativitet hos ungdomar, och att deltagarna ska lära sig att lita på sina egna förmågor.

– Genom att driva sitt eget projekt lär de sig att ta ansvar, att arbeta i grupp och det kan de ha stor nytta av i framtiden, säger Ronnie Brolin, projektledare för Filmverket.

Syftet är också att stärka ungdomarnas hemorter genom att arrangera aktiviteter på landsbygden.

Den teoretiska biten viktig

Projektet består av tre delar; en praktisk bit där ungdomarna lär sig skapa film, en del handlar om att utbyta erfarenheter med varandra och så en teoretiska del. Den teoretiska biten spelar stor roll, förklarar Ronnie Brolin.

– Man måste ha ett kritiskt förhållningssätt till vad man ser. Det som visas på film och i media över lag kan vara manipulerat. Och så filmens språk - hur man arbetar med film och hur en spelfilm är uppbyggd, till exempel.

Fyra fritidsgårdar

Projektet vänder sig till alla mellan 10 och 25 år i Skaraborg. Till en början finns kameror, redigeringsstationer och personal på fyra fritidsgårdar i Lidköping, Vara, Skara, och Tibro.

Ungdomarna kan också välja att göra sina filmer någon annanstans.

– Vi möter ungdomarna där de vill träffas, där de vill göra film. Vi kan komma hem till dom eller till deras samlingslokaler, där de kan få berätta om sina idéer, säger Ronnie Brolin.

Malin Ulfhager
malin.ulfhager@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".