Idag serverades en alternativ skollunch utanför skolans område, i form korv i bröd. Foto: Stina Banck / SR Skaraborg.
Skara

Elever kräver schysst kött

Elever på Katedralskolan i Skara vill ha en garanti för att den mat som serveras i skolan har producerats på ett schysst sätt. I dag arrangerade de en debatt om kommunens policy kring inköp av kött.

Samtidigt lämnade eleverna en skrivelse till Skaras politiker.

– Politikerna ska kräva att grisarna har det så bra så att det är i nivå med den svenska djurskyddslagen, säger eleven Karin Svedlund.

Det hela började med att en lärare visade ett You-tubeklipp från en dansk grisproducent.
Sedan fick eleverna jämföra förhållandena för svenska och danska djur, och besökte en gård i Sverige för att se hur grisarna hade det.

- Vi vill inte att man bara ska köpa svenskt kött, utan bara att vi ska köpa kött från djur som behandlats bra, säger  Benjamin Widlund, som är elev på skolan.

Debatt om kött
Under temadagen arrangerades bland annat en debatt om kommunens upphandlingspolicy kring kött.
Och Karin Svedlund och Benjamin Widlund tror att deras engagemang kommer ge resultat.

– Efter debatten fick vi ett löfte att kommunen ska tillmötesgå våra önskemål, det kändes väldigt bra att man faktiskt kan påverka, säger de båda.

Korv och bröd
För att på ett tydligt sätt markera att man vill ha koll på hur köttet har producerats serverades i dag en alternativ skollunch utanför skolans område, i form korv i bröd.
Något som uppskattas av i stort sett alla elever då det var rejäla köer för att få korv.

– Man vill ju inte äta av en gris som inte har mått bra, det känns bättre att äta av en som mått bra, säger en elev vid Katedralskolan i Skara.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".