"Våra barn blir dåliga i magen". Foto: Lisa Andersson.
Töreboda

Dagisbarn sjuka av färdigmat

Uppdaterad 15:05

Skolbarn blir sjuka av cook and chill-maten. Det fick föräldrar i Älgarås i Töreboda att starta en namninsamling för att få bort det sättet att hantera maten.

Det var i våras som barnen och de gamla i Älgarås började äta cook and chillmaten. De har sedan 1995, då Töreboda kommun införde cook and chill sluppit den centralt lagade, nerkylda, och återuppvärmda maten. Men den dispensen är nu borttagen.

– Barnens magar blev skitdåliga. Min flicka går tre dagar i veckan. Över helgen blir hon bra i magen, och så fort hon är på dagis så är det igång igen, säger föräldern Pernilla Johansson.

Men det är inte bara det att barnen får problem med sina magar som upprör föräldrarna, som nu startat en namninsamling för att få bort maten som för barnen att må dåligt.

– Vi ser det som ett resursslöseri, för att mycket mat slängs, och den lagas, kyls, transporteras, och sedan ska den värmas upp igen.

– Jag har också hört om problem med uppjästa magar. Är det ett jätteproblem så får vi undersöka om det beror på cock chill, säger kommunalrådet Lars-Åke Bergman (S) i Töreboda.

I Älgarås hoppas man på att folk i andra delar av Töreboda kommun ska höja sina röster för att få bort cook and chill maten. Malin Hjalmarsson tycker att det är otidsenligt att Töreboda kommun utökar cook and chill maten, när andra kommuner väljer att ta bort den.

– Det är dyrt och det är ur tiden, säger hon.

– För att utnyttja vårt storkök måste vi få dit de volymer mat som lagas. Tycker cock chill-maten är bra och det finns inget att anmärka på den, säger Lars-Åke Bergman.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".