Den döde mannens lägenhet.
Mariestad

Misshandel till döds

Två ungdomar, 18 och 20 år gamla, åtalas nu för att ha misshandlat en 51-åring från Mariestad till döds. Männen har suttit häktade i nära hundra dagar sedan händelsen i juli, eftersom utredningen dragit ut på tiden.

Åklagaren konstaterar att mannen avlidit av en skärskada i ansiktet, och att det handlar om livsfarligt våld, men menar att det som hänt varken är att beteckna som dråp eller mord.

De båda männen åtalas därför för grov misshandel och vållande till annans död.

– Det tyder på att åklagarens bedömning är att de inte planerat att mörda utan att det bara beror på olyckliga omständigheter. Mannen befann sig på fel plats vid fel tid, säger kommissarie Lars Johansson på länskriminalen i Skövde.

I förundersökningsprotokollet framgår att den ena av männen hade en blodfläck på sin ena sko.

– Därför kan de kopplas samman med den döde mannen, säger Lars Johansson.

Männen har suttit häktade i nära hundra dagar sedan händelsen i juli.

– Statens kriminaltekniska laboratorium har mycket utredningsmaterial att ta ställning till och därför har det dröjt så länge, säger Lars Johansson.

De åtalas också för olaga hot, misshandel och rån i ett annat ärende. Samma dag, den 5 juli, ska de båda unga männen ha rånat tre män i Töreboda. Enligt åtalet har de under knivhot tvingat till sig mobiltelefoner och datspel. De misshandlade också en av de tre, och hotade skära halsen av honom.

Lisa Andersson
lisa.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".