Essunga

Christofer vill bli Årets kock

23-årige Christofer Johansson från Nossebro på Varaslätten ska på onsdag laga mat i semifinalen i den prestigefyllda tävlingen Årets kock.

Uppladdningen pågår nu för fullt med att koka ihop tävlingsrätten, som består av bland annat hummer och en populär plattfisk vid namn skrubbskädda.

– Jag har tre timmar på mig att laga de sex portionerna. Sen ska tallrikarna stå dukade på juryns bord, säger Christofer Johansson.

Han studerar på Restauranghögskolan i Grythyttan utanför Örebro, och har lagat rätten 10-15 gånger för att få den att sitta ordentligt.

– Jag har fått hjälp av skolans lärare och en del kockar som jobbar som konsulter, berättar han.

Han jobbar också som kock på Grythyttans gästgivargård, som även har coachat honom.

Han vet att rätten måste vara rätt lagad in i minsta detalj, om han ska ha en chans att nå finalen.

– Det handlar om ren perfektion. Smaken, upplägget och arbetet i köket ska fungera perfekt, sgäer Christofer Johansson.

Margareta Lilja
margareta.lilja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".