Vårdeleven Sara Duell i mitten och en av smågrupperna diskuterar hur utbildningskvaliteten kan höjas. Foto: Stina Banck/SR Skaraborg.
Falköping

Vårdcollege ska höja statusen

Arbetet med att starta ett så kallat vård- och omsorgscollege i Falköping och Tidaholm tar nu fart på allvar. I dag träffades arbetsgivare, fackliga organisationer, utbildningssamordnare och studenter för att diskutera hur kvaliteten på omvårdnadsutbildningarna ska höjas.

Sara Duell, som läser till undersköterska på vuxenutbildningen, hoppas att den här satsning ska höja statusen för hennes yrke.
Hon möter ofta folk med fördomar.

– Ja, vem som helst kan bli undersköterska, tänker folk. Men det är så mycket mer. Det är inte bara att hjälpa en farbror att ta på sig byxorna, säger hon.

Dagens träff var startskottet för arbetet med ett vård- och omsorgscollege i Falköping och Tidaholm.
Samarbetet går i stort sett ut på att arbetsgivarna ska tala om vad de vill ha för pengarna.

Sedan ska omvårdnadsutbildningarna utbilda eleverna exakt på den kompetens som behövs ute i verksamheterna.

– Jag tror det är jättebra att vi gemensamt kommer fram till hur vi vill att en undersköterska ska vara. Jag är mycket för praktik, det kan man aldrig få för mycket av. Att få komma ut och prova mycket olika grejer, det höjer hela utbildningen, säger Sara Duell.

Gunilla Balutia, biträdande socialchef i Falköping och Ann-Charlotte Bäckman som är lärare på vuxenutbildningen, menar samarbetet kan motverka en framtida personalbrist.

– Det är ju stora pensionsavgångar framöver, säger de.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".