Elever vill att fler engagerar sig på riktigt. Foto: Magnus Hartman/Pressens bild.
Skaraborg

Gymnasieelever vill bilda kår

Sveriges elevråds centralorganisation vill skrota elevråden och istället bilda elevkårer på landets gymnasier. I helgen diskuterades detta på en konferens i Skövde med 300 gymnasieelever från hela landet.

Gymnasieskolornas elevråd är idag en del av skolans struktur, och elevråden är underordnade skolans och rektors beslut.

Målet att bilda elevkårer syftar till att skapa en självständig elevorganisation som medlemmarna styr över och som kan fatta egna beslut.

De la gadieelever positiva
Tova Pettersson går tredje året på elprogrammet vid De la gardiegymnasiet i Lidköping, och hon tror att elevkårer kan göra skillnad.

– Det blir roligare att gå till skolan. I ett elevråd är alla medlemmar, men i kåren måste du vara aktivt medlem. Det är lättare att driva frågor från aktiva medlemmar.

Adam Lundqvist går Vänerprogrammet på De la Gardiegymnasiet. Han gör en jämförelse med hur det svenska föreningslivet fungerar.

– Det blir som en fotbollsförening som man går med i för att det är kul. Tycker man att det är kul så gör man det bättre.

Vissa har kommit långt
Förändringen pågår just nu, och man har kommit olika långt i olika kommuner, berättar organisationens ordförande Susanna Bollhem:

– Vissa skolor har kommit långt och många elever har sökt sig till kåren och aktivt tagit ställning.

Tomas Ek

tomas.ek@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".