Chaufför Peter Nordgren med kollega. Foto: Sten Lillieström / SR Skaraborg.
Färdtjänst

Moldavien svarar bättre än Falköping

Folks oro för missförstånd och fel när färdtjänstsamtal började kopplas till ett callcenter i Moldavien har kommit av sig. Samtalen till telefonisterna i Moldavien har fungerat bättre än de samtal som kopplats till Falköping, visar Västtrafiks statistik.

Språkförbistring med felkörningar som följd - det var vad oron rörde sig om när var femte samtal till färdtjänsten började kopplas till ett callcenter i Chichinau, i Moldavien.

Äldre och handikappade personer var oroliga för att inte kunna göra sig förstådda. Chaufförerena tyckte att hela lösningen med ett telecenter i Moldavien var horribel, och menade att jobbet att ta emot beställningar av färdtjänst kräver lokalkännedom.

Summering efter sex månader
Men sex månader senare visar Västtrafiks statistik att synpunkterna på de svenska telefonisterna är fler än på de moldaviska kollegorna.

Gunilla Wicktor, som ansvarar för Västtrafiks färdtjänst, säger att det är ett gott resultat.

– Hittills har de tagit emot 75 000 samtal och vi har fått sju synpunkter på att telefonörer inte blivit förstådda. 

Jämfört med de samtal som kopplas till färdtjänstbokare i Falköping, fungerar samtalen till Moldavien bra, fortsätter Gunilla Wicktor.

– 0,2 procent av samtalen till Falköping får klagomål, siffran för Moldavien är 0,04 procent.

Chaufför som är positiv
Peter Nordgren, som kör färdtjänst i Skara, tycker att dirigeringen av fordonen fungerar bra, både för chaufförer och för dem som åker med färdtjänsten.

– Ja, det är ingen som har någon specifik kritik mot någon specifik person, plats eller tjänst. Det funkar faktiskt ganska bra.

Han är enbart positiv till Västtrafiks planer på att utöka antalet samtal till callcentrat i Moldavien.

– Det är ju jättebra på det sättet att det blir integrerat, lite internationellt!

Sten Lillieström
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".