Mirlinda Rexhaj, Katja Westh och Hulya Karatas på Rydskolan. Foto: Stina Banck / SR Skaraborg.
SKÖVDE

Rydskolan vill starta elitklass

Efter några turbulenta år med neddragningar, kritik från Skolinspektionen och elevflykt till andra skolor vill Rydskolan i Skövde nu göra en storsatsning på en spetsutbildning inom matematik och NO-ämnen.

Rektorn på Rydskolan Harald Lundkvist hoppas att satsningen på en särskild elitklass med 20-30 elever kan dra i gång redan höstterminen 2010. Det är något som behövs, menar han.

– Det är en väldigt stor spännvidd mellan de elever som inte är motiverade och de som är snabba och ambitiösa. Läraren måste lägga nivån mittemellan, vilket bromsar dem som är väl lämpade för matematik.

Väljs ut med anlagstest
Till skillnad från matte/no-spåret som finns på Helenaskolan i Skövde, där alla elever som söker får börja i mån av plats, vill Rydskolan ha ett så kallat anlagstest för att hitta de bäst lämpade och mest motiverade eleverna kommer in.

Satsningen är en del i skolans arbete för att locka till sig fler elever. Inför skolstarten i år valde 40 procent av dem som tillhör skolans upptagningsområd en annan skola i kommunen. Något som Harald Lundkvist menar beror på att stadsdelen Södra Ryd sedan länge har ett oförtjänt dåligt rykte.

Men han medger att det varit turbulent kring skolan på senare tid.

– I vintras var det småbarn som sprang runt här vind för våg, men vi har pratat ihop oss och ökat vuxentätheten. Just nu är problemet faktiskt helt borta.

Tror att satsningen blir av
Harald Lundkvist ser nu i stället framåt och tror att skolan har goda chanser att få igenom sin ansökan. Just nu ligger den hos Utbildningsdepartementet.

Mirlinda Rexhaj, Katja Westh och Hulya Karatas i åttonde klass på Rydskolan tycker att satsningen på duktiga elever är bra. De hade gärna sökt till en särskild matte/no-klass om det hade funnits när de började högstadiet.

– Ja, det skulle vara bra. Matte är jätteroligt!

De har ingenting emot att skolan vill införa anlagstester för att veta vilka elever som platsar i eliklassen.

– Då får man satsa på det, man kan i alla fall försöka.

Stina Banck
stina.banck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".